HIIT-тренировките ни подмладяват

HIIT-тренировките ни подмладяват

Високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) могат да обърнат процеса на клетъчно стареене, твърди ново изследване на неправителствената организация "Майо Клиник".

За да бъдат максимално обективни в преценката си, учените са сравнили ефекта от честите HIIT-, силови и комбинирани тренировки. В продължение на 12 седмици те са проучили метаболитните и молекулярни промени както при млади, така и при по-възрастни хора.

Резултатите показват, че всички видове спорт подобряват изграждането на чиста мускулна маса и намаляват инсулиновата резистентност, но само интервалните и комбинираните тренировки са оказали положителен ефект върху аеробния капацитет и митохондриалната функция на скелетната мускулатура. HIIT-тренировките са подобрили значително и клетъчните процеси, отговорни за производството на протеини в организма, които не само предпазват мускулите от дегенерация след определена възраст, но и обръщат процеса на стареене.

HIIT представлява високоинтензивна интервална кардиоваскуларна тренировка. Методиката при изпълнението й е заложена още в самото наименование - серия от интензивни физически упражнения, които се редуват с такива с по-малък интензитет. По този начин се подобрява и аеробната и анаеробната издържливост на човека, т.е да се ангажират и двете енергоосигуряващи системи без да се претоварва сърдечно-съдовата система и ставите. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април