Какво е хипотиреоидизъм?

Какво е хипотиреоидизъм?

Щитовидната жлеза е малък орган с форма, наподобяваща пеперуда, която е разположена в предната долна част на шията. Произведените от жлезата хормони, се наричат тиреоидни или щитовидни.

Предназначението на тази жлеза е да произвежда хормони, които регулират използването на енергията от тялото, а също и поддържане на топлината на тялото. Тези хормони въздействат на целия организъм. Участват в регулиране функцията на мозъка, сърцето, мускулите и много други важни органи.

Увеличените или понижените нива на тези хормони водят до сериозни нарушения във функцията на всички тези органи.

Какво е хипотиреоидизъм?

Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, човек изпада в състояние наречено хипотиреоидизъм. Често се проявява чрез забавяне на физическата и умствена дейност. Основният метод за откриване на хипотиреоидизъм е определяне серумните нива на TSH и FT4 чрез кръвни изследвания.

Какво е хипертиреоидизъм?

Характеризира се с прекомерното производство на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза(FT3 и FT4). Диагностиката на хипертиреоидизмът се потвърждава от серумни тестове: ниско ниво на TSH(хормон на хипофизата, отговорен за стимулация на щитовидната жлеза) и високо ниво на хормоните FT3 и FT4.

Чувствате ли се уморени, имате колебания в теглото, чувствате раздразнителност или сърцебиене? Това са само някои от симптомите, които могат да възникнат в случай на проблеми с щитовидната жлеза.

Повече информация ТУК

Ние, от Synevo, знаем колко важни са профилактичните изследвания.

С грижа за Вас сме подготвили пакет профилактични изследвания на специална цена.

Погрижете се за Вашето здраве! 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април