Учудващо: Учени „разрешиха“ на майките да ядат фъстъци и да кърмят

Дори препоръчват да се дават на децата преди да са навършили годинка
Учудващо: Учени „разрешиха“ на майките да ядат фъстъци и да кърмят

Канадски учени препоръчват на майките да ядат фъстъци докато кърмят, като в същото време дават на бебетата си фъстъци, преди да навършат една година, за да ги предпазят от тежка форма на алергия към ядките, съобщи в. "Daily Mail".

До неотдавна лекарите препоръчваха на майките да избягват да дават на бебетата фъстъци, за да не се алергизират.

Според учените от изследователския институт към детската болница на Манитоба в Уинипег, много по-ефикасно е детето да бъде привикнато към рисковата храна още през първите му месеци. Веднъж развита, алергията в повечето случаи остава за цял живот.

Неотдавнашни изследвания показаха, че избягването на ядките в ранното детство увеличава риска от алергия. Тези специалисти обаче не проучиха въпроса за яденето на фъстъци от майката, докато кърми.

Канадските учени анализираха данни от изследване на алергиите и астмата, проследило 342 деца, родени в Уинипег и Ванкувър през 1995 г., докато навършат 15 години.

Сред децата, чиито майки са яли фъстъци, докато кърмят, и са дали на бебетата си да ги опитат, преди да навършат 12 месеца, реакциите към алергена са най-малки – 1,7 процента.

Те стават 15,1 процента при майките, които са яли фъстъци докато кърмят, но са въвели рисковата храна, след като децата са навършили 1 година. Обхванатите от изследването деца са били застрашени от алергии.

Симптомите от алергията към фъстъци могат да са леки – сърбеж и хрема, но също и остри и животозастрашаващи, при които дихателните пътища се затварят от анафилактичен шок.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април