Смехът ни помага да отслабнем

И още някои ползи от редовния сърдечен смях
Смехът ни помага да отслабнем

Широко разпространено е твърдението, че смехът е най-доброто лекарство. Този факт се подкрепя и от много научни изследвания, според чиито данни сърдечният смях има физиологични, социални, психологически и духовни отражения върху организма, в допълнение към повишаване качеството на живот.

Нека се спрем по-конкретно върху 3 от благоприятните отражения на смеха върху здравето на организма.

1. Със смеха сваляме излишни килограми

Когато се появи умора, повечето от нас се обръщат към т. нар. "комфортни храни", а с те са сред основните причини за наддаване на излишни килограми. 

Според проучванията смехът действа като като ефективно средство за потискане на силния апетит и по този начин ефективно се управлява теглото. Причината за благоприятния ефект се крие в хормона серотонин, който се отделя, докато се смеем. 

Освен това смехът активира мускулите от корема до раменете, като по този начин ги тонизира.

2. Подобрява съня

В забързаното и напрегнато ежедневие много от нас страдат от проблеми със съня, които на свой ред могат да доведат до нарушена концентрация и високо кръвно налягане. 

Една добра доза смях действа като естествено помощно средство за добър нощен сън, тъй като стимулира и освобождаването на хормоните, които водят до сънливост. 

3. Подобрява видът и текстурата на кожата

Смехът действа и като естествен агент против процесите на стареене и по този начин ни помага да бъдем по-млади, активни и здрави – психически и физически. 

Това е така, защото подобрява притока на кръв към лицето и намалява стреса (който влияе на тонуса и еластичността на кожата, причинявайки бръчки) и осигурява естествен блясък на кожата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април