Как по-бързо да се отървем от мускулната треска

Много хора, които не тренират редовно, изпитват болезнена мускулна треска след по-голямо натоварване
Как по-бързо да се отървем от мускулната треска

Преди да кажем как да се възстановим е добре да си припомним, какво е мускулна треска. Най-просто казано това е наранявания на мускулните влакна, причинени в резултат на физическа активност, засягаща определени мускулни групи. Тези мускулни групи не са били приспособени за вида натоварване на който са подложени. В резултат на нараняването,  мускулите се  възпаляват и причиняват болката, която ние наричаме мускулна треска. Дискомфорта се появява от 24 до 48 часа и най-често  отминава за 2ни, а понякога и седмица. 

Важно е да знаете, че времето  за възстановяване от мускулна треска е различно. То зависи от два фактора. От степента на натоварване на които са били подложени мускулните влакна. Колкото по-голям стрес са изпитали мускулите, толкова повече време ще е нужно, за да се възстановите. Разбира се и степента на тренираност на мускулите играе не малка роля. Възрастта е друг съществен фактор. С нейното напредване, трябва да предвиждате повече почивни дни (без бягане),  за да можете да се възстановите напълно.

5 начина, които могат да ви донесат по-бързо възстановяване от мускулната треска: 

Студен душ (ice bath) 
Ако си вземете студен душ или вана, от 10 до 20 минути след тежко бягане, това помага да се предотврати подуването и разрушаването на тъканта. Можете да наложите и лед върху натоварените мускули.

Топлинна терапия 
Когато температурата на мускулите бъде повишена, тя води до повишено кръвообръщение. Това помага кръвта богатата на хранителни вещества да достигне увредените мускули и да повлияе за по-бързото им възстановяване. Прилагайте този метод поне 24 часа след натоварването. Топлинна терапия може да направите с топли компреси или гореща вана.

Активно възстановяване 
Разтягането на мускулите веднага след бягане, помага за тяхното удължаване и отпускане. Така те възвръщат пълния си обхват на движение. Задръжте мускулите в разтегнато положение в продължение на 30 секунди.
Лека тренировка от 20-30 минути ускорява кръвообръщението и възстановява нивото на pH в мускулите. Ефекта е подобен на топлинната терапия с тази разлика, че загрявате мускула с физическа активност. Добре е да знаете, че интензивна тренировка нивото на соли и минерали в мускулите намалява и се отделя през потните жлези. Кръгова тренировка в денят след състезание или дълго бягане също може да ви помогне да се възстановите по-бързо.

Масаж на натоварените мускули след тренировка може да намали значително болките от мускулната треска. Масажът увеличава притока на кръв към натоварените мускули и благоприятства възстановяването.

Храна 
След тежки натоварвания храната е много важен фактор за правилното възстановяване. В такива случаи в менюто ви задължително трябва да присъстват храни богати на протеини (яйца, мляко, и други източници на животински и растителни протеини). Протеините изграждат мускулната тъкан и възстановяват наранената от натоварването. Важен е и приемът на витамини и минерали, които спомагат за възстановяване на pH балансът в мускулите.

Помагат ли болкоуспокояващите медикаменти?
Аспирина, ибупрофена и другите медикаменти от подобен характер, помагат за облекчаване на болката от мускулната треска. Те обаче забавят възстановяването, поради нарушаване на ре-синтеза на протеини. Ако използвате все пак такива медикаменти ги ограничете до минимум. Ако болките са толкова непоносими е възможно да са причинени от травма и тогава е добре да се консултирате с лекар.

Начините за възстановяване от мускулна треска влияят с различна ефективност на различните хора, а и не винаги можем да си позволим да използваме всеки от тях. За това най-добре е да пробвате, кои работят най-добре за вас, за да си спестите, до колкото е възможно този дискомфорт. Най-сигурният начин да държите мускулната треска далеч от вас, е като тренирате редовно.

ключови думи:
мускулна треска

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май