За идеална фигура и енергия, яжте храни с фибри

Защо фибрите са толкова важни?
За идеална фигура и енергия, яжте храни с фибри

Фибри, или влакнини – всички знаем, че са полезни и трябва да ги приемаме с храната всеки ден. И въпреки това едва около 5% от хората си набавят препоръчителните дневни количества фибри – около 30-40 грама. Така дефицитът на фибри е сред най-често срещаните хранителни дефицити в световен мащаб.

Защо фибри?

Фибрите са полизахариди, които не се усвояват от организма, но могат да повлияят сериозно способността му да усвоява останалите типове хранителни вещества. В дългосрочен план ежедневният прием на препоръчителните дневни дози фибри помага за поддържане на идеално тегло, постоянен приток на енергия към клетките и превенция на диабет, храносмилателни и сърдечносъдови проблеми. Съществуват 2 типа фибри, означавани като разтворими и неразтворими.

Разтворимите фибри придобиват гелообразна консистенция, попадайки в стомаха и червата. Така образуват своеобразна капсула около преминаващата през храносмилателния тракт храна и забавят храносмилането. По-важното е обаче, че забавят и усвояването на хранителните вещества, помагайки за поддържане ниски нива на холестерола и кръвната захар.

Неразтворимите фибри запазват по-стабилна структура по протежение на целия храносмилателен тракт. Това допринася за по-бързото преминаване на храната през стомаха и червата и за превенция на най-честите храносмилателни нарушения като запек или диария.

И двата типа фибри са задължителни за ежедневен прием, а най-лесният начин за това е чрез консумация на храни, богати на фибри. За щастие, има много такива, при това удовлетворяващи всеки вкус.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април