Доказано: Приемът на аспирин снижава риска от рак

Доказано: Приемът на аспирин снижава риска от рак

Постоянният прием на аспирин в малки дози най-малко за шест месеца значително снижава риска от ракови заболявания, установиха китайски учени, цитирани от британския в."Дейли експрес".

Мащабното изследване е било проведено от специалисти от Китайския университет в Хонконг. В него са участвали над 600 хиляди души.

Оказало се, че аспиринът е особено ефикасен срещу онези онкологични заболявания, които засягат храносмилателната система на човешкия организъм. Рискът от заболяване от рак на черния дроб и на хранопровода се снижава с 47 процента при редовен прием на аспирин.

Спада също рискът от рак на стомаха с 38 процента, от рак на задстомашната жлеза с 34 процента и от рак на дебелото черво с 24 на сто. Продължителният прием на аспирин в количества от 80 милиграма дневно може значително да намали броя на раковите заболявания на органите на храносмилателната система.

Аналогични изводи се наблюдават и при други видове рак, които нямат отношение към нея. Става дума за такива онкологични форми като левкемията, рака на белите дробове и рака на простатата. Аспиринът понижава риска от тях съответно с 24, 35 и 14 на сто.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април