Начало: Скачайте!

Jumping Jack е чудесно упражнение, уверете се сами
Начало: Скачайте!

Най-важното

Американският фитнес експерт Джак Лалейн е известен със своите новаторски идеи във фитнеса. Той основава първия фитнес клуб в САЩ, където освен спортисти и състезатели, могат да  тренират и обикновени хора.

На 43-годишна възраст Джак поставя световен рекорд, като прави над 1 000 лицеви опори за 23 минути. На 60 преплува над два километра с вързани ръце и крака, теглейки 450 килограмова лодка. Десет години по-късно, в пристанището Лонг Бийч, успява да "задвижи" сам редица от 70 гребни лодки, всяка с по един пасажер.

И на 96-годишна възраст Джак плуваше по няколко дължини на ден и редовно тренираше с тежести. Може би за това смъртта му в края на януари тази година дойде като неочаквана вест за хилядите му почитатели.

Бързо, лесно и полезно, що е то? Точно така: отговорът е Jumping Jack - динамично кардио упражнение, което може да изпълнявате навсякъде, където пожелаете.

Името му идва от английски език и в буквален превод означава "играчка, която подскача, като се дръпне на конец". Движението е измислено от известния фитнес експерт Джак Лалейн, който почина в началото на тази година, на 96-годишна възраст.

Най-общо казано, Jumping Jack представлява подскок с широко разтваряне на крайниците, известен още като "скок-звезда" заради формата, която наподобява. Въпросното упражнение би било отличен избор, ако желаете да подобрите издръжливостта си и работата на сърдечносъдовата система.

За тази цел бихте могли да го включите в самостоятелна интервална или кръгова тренировка, или да го добавите като завършек на заниманията си с тежести. След тежка тренировка скокът-звезда съдейства за по-бързото възстановяване, като подобрява значително кръвоснабдяването на мускулите.

Можете да започнете с фиксирано време от 60 секунди, като имате за цел да направите максимално много повторения за този период. Всяка следваща сесия се стремете да увеличавате бройката. Друг вариант е да изберете точен брой Jumping Jack-ове (например 50), които всеки път да изпълнявате за все по-малко време.

Започвайте да скачате. Ето как:

Заемете изправен стоеж с ръце, отпуснати до тялото и със събрани крака. Скочете, като разтворите широко ръце над главата и едновременно с това - и краката. После се върнете в изходна позиция, като съберете отново крайниците. Това е един Jumping Jack. Останалите са за вас :)

Бонус-съвет: Скачайте на пръсти и по възможност - тихо. Представете си, че има спящ човек в стаята и целта ви е да не го събудите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април