Езикът на тялото: веждите

Какво се крие в тях – недоверие или надменност?
Езикът на тялото: веждите

Веждите винаги са били вълнуваща част от тялото. Тяхната изразителност е почти толкова голяма, колкото тази на очите. Със сигурност можете да разпознаете презрителността или учудването в лицето на хората – и то винаги е толкова красноречиво, благодарение на веждите. А сега, нека се запознаем и с друга част от техните послания, отправени на езика на тялото.

Някой повдига веждата си, докато ви слуша да говорите? Лошо! Човекът, кой знае защо, ви няма вяра. От една страна, той може прави този жест несъзнателно, защото думите ви му се струват неправдоподобни. От друга страна обаче, той може да повдига едната си вежда високо, само за да ви покаже, че казаното от вас не струва нищо за него.

Във втория случай събеседникът направо има надменно отношение към вас и често може да се отнася предубедено към личността ви. За някои повдигането на едната вежда е отработен жест, който често е знак за самодоволство, но понякога може да бъде и опит за флирт.

В случай, че някой повдига двете си вежди, докато отговаря на зададен от вас въпрос обаче, той най-вероятно е искрен и иска да подчертае намерението си да изпълни поет ангажимент или отговорност.

Две високо повдигнати вежди? Ами, това най-често е израз на учудване или изненада и нерядко е придружено с широко отваряне на очите. Понякога ораторите повдигат вежди, когато искат да акцентират върху казаното. Ако пък някой повдигне вежди, докато задава въпрос, това най-често означава, че ще иска да научи отговора му на всяка цена.

Като цяло, вдигнатите нагоре вежди могат да говорят и за откритост. За разлика от присвитите очи и смръщените вежди, широко отворените очи и повдигнатите вежди сигнализират искрено, а нерядко и доминантно отношение.

Събрани на носа вежди, сбърчено в средата чело. Това може би е най-красноречивият знак, че срещу вас стои един тъжен човек, но въпросното изражение никога не се ограничава само до веждите, а включва и други части на тялото.

Смръщени вежди: знае ли ги човек? Те могат да изразяват толкова много неща, колкото и усмивката. Някои биха събрали вежди над очите си, сякаш искат да кажат: "Противен си ми, не искам да те гледам". Този жест обикновено е съпроводен с навеждане на главата надолу.

Но пък ако веждите се събират при носа, или пък само средната им част е спусната надолу, това може да означава, че някой е погълнат от работата си и се опитва да се концентрира с всички сили. Отделно има и случаи, в които просто се опитваме да се сетим за нещо и поради тази причина се мръщим неволно.

Веждите са мощен посланик на емоциите и мислите. Можете да ги наблюдавате и ще разберете много за човека отсреща. Но не забравяйте - ако съдим по знаците на само една част от тялото, е много вероятно да си извадим непълни, а понякога и неправилни заключения за реалната ситуация. Затова – гледайте хората от глава до пети и ще разберете по-добре това, което те не казват с думи :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април